Lilleheier Gård. En del av den viktige småbruknæringa i Rakkestad.

 De aller fleste av oss elsker de gode og hjemmelagede kvalitetsproduktene. Produkter som er laget av noen, ikke bare produsert på et samlebånd. På Lilleheier gård er det Anita og Rune som har funnet sin plass og sitt virke. Bli med en tur til den herlige lille plassen utenfor Degernes i Rakkestad.

Av Anja Guerrera/ Rakkestad Næringsråd . Foto RNR- Anja Guerrera & Anita Lilleheier.

For mange er det en drøm å kunne leve på et småbruk og samtidig drive næring. Like utenfor Degernes sentrum finner vi Anita og Rune som lever ut sin drøm på Lilleheier Gård. Her har de har satset mange arbeidstimer, og sakte men sikkert bygget seg opp en liten bedrift.

I gårdens bolighus får vi følelsen av å stige rett inn i et Carl Larsson maleri. Det er tydelig at paret har sans for detaljer, kunst og minneverdig interiør. På låven finner vi Runes verksted, samt en liten gårdsbutikk med mange av Runes produkter. Anita tar også inn stoffer, puter, krydder, honning og andre håndverksprodukter.

Kafeteria og butikk

På 50 m2 har de nå satt i stand stall og grisehus til kafeteria og utsalg. Det er nå åpent hver søndag. – Det tar nok litt tid før det er allment kjent at vi har finnes, men i mellomtiden snekres og ordnes det videre, forteller paret. Lilleheier ligger like ved Haldenveien og muligheten for forbipasserende er god om de ønsker å stikke innom. Det er også julemarked på Lilleheier.

Paret har innredet deler av låven til butikk og kafeteria

Vegg i vegg med snekkerverkstedet finner vi også et slags museum der Anita boltrer seg med samlede skatter. I det gamle hønsehuset har Anita laget en liten utstilling av gammelt undertøy og gamle hatter. De har også en liten samling av møbler og interiør fra retrotiden fra 50 og 60 tallet.
– Dette synes folk det er moro å se, forteller Anita.

Rune har sitt snekkerverksted i låven, og trenger du noe spesielt snekret kan du ta en prat med ham direkte. Da vil arbeidstegninger og ideer få ben å gå på.

Det lages stort og smått i snekkerverkstedet til Rune. Lysestaker, lykter, benker og bord er bare noe av det som produseres. Det passer bra i skogbygda Rakkestad. 

En flott ramme

Paret ser for seg at det på sikt kan holdes selskaper, kurs eller møter på gården. Dette vil være et fint supplement til gårdsbutikken som åpen hver søndag.

Det er slike bedrifter som Lilleheier Gård som styrker bygdelivet vårt og trekker folk langveisfra. Mange som bor lokalt liker også handle lokalt.

Anita har også stor interesse for hage og blomster og håper på sikt å kunne gjøre noe ut av dette også.

Felleskap og samarbeid

Det er også viktig å samle seg i et fellesskap der det er rom for dette. Næringsrådet startet i 2018 et prosjekt som heter LØFT. Der er ideen å samle de forskjellige lokale produsentene og løfte dem frem i lyset. Det begynner å bli noen av disse små nisjefirmaene, og dette er som små skatter å regne for et bygdenæringsliv. Småbruk med mindre produksjoner, opplevelser, håndverk, honning, kjøtt og kunst, er det absolutt et marked for.

«En smak av nostalgi.» På verkstedet lager Rune flotte møbler, tørkestativ, kasser, brett, lykter og alt du eventuelt kunne ønske deg.Foto: Anita Lilleheier.

DESIGN-SNEKRING

Da Anita kom over en gammel stol som brakte gamle minner om små barnefingre som følte seg frem rundt hjerteformen, fikk de ideen om å lage en ny versjon. De tegnet om hjertefiguren etter eget hode, og Rune  lager nå stoler, bord og benker som faller i smak hos kundene.

Dette er stolen som inspirerte til nye møbler med den koselige hjertedesignen som du kan se i «ny» utgave på bildet under.

SAMARBEID ER VIKTIG

Paret er absolutt åpne for samarbeid på tvers og samarbeider allerede i dag med andre.

–  Bare det å lage hjemmeside er jo en utfordring, forteller paret. De håper å kunne utvikle seg videre, og gjennom samarbeid tror de at en kan utrette mer enn hva man kan alene.

Jeg kjører fra Lilleheier i mildt regnvær og tenker at vi nå må jobbe enda mere for å samle mennesker som hjelpe hverandre til å utvikle denne type drift.

Kanskje vi en dag kan få en hel klynge av nisjebedrifter som folk reiser langveisfra for å besøke. En runde der en finner håndverk, kunst, mat og drikke, overnatting og opplevelser, og vil betale for det!

Vi kan hvis vi vil!


Denne kassen vil gi blomstene dine omgivelsene de fortjener.

Disse enkle, men likevel stilrene blomsterstativene vil strekke plantene dine opp til sin fulle prakt. Samtidig som det gir hagen et personlig og sjarmerende preg.

 Flott gave. Denne kassen vil garantert pynte opp vinsamlingen din uansett hvor stor eller liten den er

Ønsker du å besøke Lilleheier?

Lilleheier Gård
Org nr: 977455057
Besøksadresse: Sandbekkveien 255
1892 Degernes
Tlf: 98083157

anita@lilleheiergard.no

Next Post

Gratis fagdag med X-Noise

ons mai 22 , 2019
            X-Noise AS Arrangerer FAGDAG […]