Vi må ta inn lærlinger

 AnjaDet å ikke få læreplass er den viktigste årsaken til at ungdom dropper ut av skolen. Å sørge for læreplass er et samfunnsansvar.

Dine barn, dine barnebarn eller naboens unger, søte små og med fremtiden foran seg. Vi ser for oss med stolthet og håp hva de skal bli, og hvem har ikke hørt om en liten tass som skal bli gravemaskinfører, eller syvåringen som stadig imponerer med kakebaking eller middag til familien – sånt blir det jo kokk ut av? Hvem skal ta vare på bestemor på aldershjemmet? Ufaglærte eller faglærte?

Bare hvis næringslivet, du og jeg, tar vare på dem kan vi sikre fremtidens kompetanse.

Fylkeskommunens opplæringskontor forteller at den viktigste årsaken til at ungdom dropper ut av videregående skole er at de ikke får kontrakt med lærlingbedrift.

Hva er alternativene når ungdommen faller utenfor rett til arbeidsledighetstrygd og står uten inntekt? Det ene er videreutdanning, men motivasjonen er kanskje laber – det andre er å skaffe seg inntekt på en annen måte.

I 2005 gjorde InFact (for VG) en undersøkelse blant et representativt utvalg nordmenn over 15 år som viste at 1 200 000 nordmenn over 15 år hadde betalt for svart arbeid. Vi kan jo selv fundere over hvem som utfører dette arbeidet, og hvor mange seriøse firmaer dette har konsekvenser for.

Det var ikke min skyld!

Så hvem har egentlig ansvaret for å sikre at vi oppdrar den kommende generasjonen til gode bidragsytere i samfunnet vårt? Vi kan nok sikkert diskutere hvordan ordninger legges til rette, eller ikke, – for næringslivet og lærebedriftene – men det er til syvende og sist bedriftene som må involvere seg og VILLE ta ansvaret. Det er vi som er bedriftsledere, bedriftseiere og grundere som i praksis kan utdanne neste generasjons arbeidskraft.  Vi kan jobbe videre med å bedre ordningene, øke tilskuddene eller skape bedre vilkår, – men vi må ta ansvar i mellomtiden.

Jeg vet at mange Rakkestad-bedrifter har lærlinger og utenfra legges det merke til at vi har hatt fokus på å løfte bevisstheten rundt temaet. La oss fortsette med det.

Har du spørsmål eller utfordringer angående lærlingeordningen i din bedrift kan du ta kontakt med næringsrådet så skal vi hjelpe deg videre.

La oss her lokalt vise at vi kan! https://radio.nrk.no/direkte/p1_ostfold#

Next Post

15000,- + arbeid i bidrag fra kommune i skiltprosjekt

ons sep 23 , 2015
Vi har i løpet av det siste året arbeidet med […]