DNBs aksjeanalyse 6 januar – OLJE SMITTER..

OLJE SMITTER, INNKJØPSSJEFER OG ISM UNDERVEIS – DNO & LUPE

Analysen er skrevet av Ole-Andreas Krohn i DNB Markets | Equities Research

Fallende oljepriser fortsatte å tynge det amerikanske aksjemarkedet i går, nå ikke minst som en følge av økende bekymring for etterspørselen hos selskapene som leverer varer og tjenester til energisektoren. Dow endte ned 1.9%, S&P500 sluttet ned 1.8% og Nasdaq stengte ned 1.6%. Volumet på de tre hovedindeksene kom inn på 95-122% av gjennomsnittet for de siste tre måneder.

Mens utviklingen for ExxonMobile og Chevron, ned 3-4%, reflekterte retningen i oljeprisen direkte så vi i går ytterligere press på leverandørene. Caterpillar og Transocean var ned henholdsvis 5% og 7%. I Asia ser vi også at risikoviljen kan være på vei ned i morgentimene i dag. Obligasjonsrentene er redusert og Nikkei er ned 3%. I forkant av at fokus retter seg mot de amerikanske arbeidsmarkedstallene får vi i dag og de neste dagene en rekke innkjøpssjefsindekser både fra Europa og USA. Fra USA får vi i ettermiddag også ISM indeksen for tjenestesektoren. Etter en noe svakere utvikling for den tilsvarende indeksen for industrien enn ventet er forventningene til dagens oppdatering dempet. Målingen for november kom inn på 59.3 indekspunkter, mens det for desembermålingen er ventet 58 indekspunkter.

I oljemarkedet var det et nytt fall i prisene i går og WTI endte ned USD 2.76 pr fat til USD 49.85 pr fat. I morgentimene i dag ligger prisen fortsatt i underkant av USD 50 pr fat. Brent åpner i dag på USD 52.93 pr fat, ned USD 0.86 pr fat i forhold til nivået ved stengetid i det norsk markedet i går. Mens markedet flytter fokus over mot de ukentlige amerikanske lageroppdateringene ser det fortsatt ut til at det er bekymringen for den globale tilbudssituasjonen som trekker prisene ned. Meldinger om at Saudi-Arabia tar sikte på å gi noe mindre rabatt på eksport til asiatiske kunder i februar enn i januar ser så langt ikke ut til å ha gitt noen betydelig effekt.

På tross av fortsatt noe dystre utsikter for virksomhetene i bransjen generelt har vi et par aksjer innen oljesektoren vi mener bør være gode kjøpskandidater på dagens nivå. I Irak har de kurdiske myndighetene begynt å betale produsentene for eksporterte produkter. DNO skal ha mottatt USD 21 mill for utskipningene i desember og vil etter planen motta regelmessige og fulle betalinger i tiden fremover. Fallende oljepris kan her ha bidratt til å presse frem avtalen mellom de kurdiske myndighetene og myndighetene Baghdad. I takt med forventet stigende produksjon fra Tawke-feltet og utviklingen i leteprogrammet gjennom 2015 mener vi dette vil kunne styrke verdsettelsen av DNO fremover. Vi har en kjøpsanbefaling på DNO med et kursmål på NOK 30 pr aksje. Noe nærmere, tidsmessig og rent geografisk, ligger leteprogrammet for Lundin Petroleum. Selskapet melder i dag om en tørr brønn i Draupne, men har planlagt ytterligere 4 letebrønner i Utsira-området gjennom 2015. Fordelen her er at området allerede er under utvikling og eventuelle funn vil etter vårt syn dermed kunne ha relativt lave kommersielle terskler. I løpet av 2015 har selskapet planlagt produksjonsstart på henholdsvis Bøyla, Bertram og Edvard Grieg. Vi venter en produksjon på 75.000 fat pr dag innen utgangen av 2015, opp fra 21.700 fat pr dag ved utgangen av Q3 2014. Vi har en kjøpsanbefaling på Lundin Petroleum med et kursmål på SEK 149 pr aksje. Aksjen vil kunne reagere noe ned etter dagens melding og på bakgrunn av oljeprisfallet.

 

Next Post

Budsjett 2014 - Handlings og økonomiplan 2014-2017

ons jan 7 , 2015
Rakkestad Kommune vedtok før jul en økonomi og handlingsplan som […]