LØFT – Prosjekt Lokalprodusenter

 

 

LOGO
Hva er LØFT-prosjektet? 
 Gjester RNR
SE VÅR LILLE FILM : KORTREIST – NÆRT og KJÆRT. Denne filmen ble laget som et lite startskudd for å inspirere til lokalproduskjon av mat og andre produkter fra landbruket. Næringsrådet skal jobbe med dette i årene som kommer, og startskuddet går i 2018 med et prosjekt som vi kaller LØFT.

 

 

 

 

 

 

 

LØFT-prosjektet er et samarbeid mellom Rakkestad Næringsråd og Østfold Fylkeskommune. Prosjektet har som mål å øke motivasjonen hos lokale bedrifter som ønsker å etablere – eller videreutvikle sin bedrift med utgangspunkt i gårdens ressurser.
Et tiltak i prosjektet, er å legge til rette for et nettverk til felles nytte og veksthjelp.

 

 Gjester RNR

GIR ET LØFT: Leder for Rakkestad Næringsråd, Anja Guerrera, og Ida Marie Ruud Stemmedalen i Markens Grøde, gleder seg til å vise fram de lokale gründerne på en felles stand under årets messe.

Artikkel fra R-A  Av Marita Lundsrud Berg

Tidligere i år gikk startskuddet for Rakkestad Næringsråds prosjekt LØFT, som går ut på å stimulere til økt næringsutvikling med utgangspunkt i gårdens ressurser. Leder i næringsrådet, Anja Guerrera, ønsker å skape en felles arena for gründere i startfasen, og hun har allerede fått flere navn på papiret.

– Det vi ønsker er å løfte disse fram i lyset slik at de blir sett. Dette får vi en gylden anledning til under årets Markens Grøde, hvor de får vise fram sine produkter på en felles stand, sier Guerrera, som jobber med prosjektet sammen med Ida Marie Ruud Stemmedalen fra Markens Grøde.

På årets LØFT-stand vil vi i år i år vil vi finne Kristine Andreassen med Kløftsrudfellen, Ann-Mari Bjering Strand med Østlandsk Rødkolle, Dan Guerrera med Korumdalen Bryggeri og Guldkorn. De er fire av flere lokale aktører som er med LØFT-prosjektet. Sammen har de deltatt på møter og kurs i Næringsrådets regi, hvor de har fått veiledning om hvordan de skal klare å jobbe videre med egen bedrift.

    • – Vi gleder oss til å vise fram årets LØFT-stand, som vil by på alt fra ull, øl og storfe. Vi ønsker å heie fram disse flinke menneskene og Markens Grøde er en perfekt arena til dette, sier Ida Marie Ruud Stemmedalen.

Gjennom LØFT for deltakerne nyttig kunnskap, samt muligheten til å få seg et viktig nettverk.

– Det er ikke lett å starte opp noe nytt, og det er ekstra vanskelig å starte opp noe helt alene. Et nettverk er veldig viktig, og det håper vi at prosjektet vårt nå er med på å skape rundt de lokale gründerne, sier Stemmedalen og  Guerrera.

Allerede i 2017 startet Næringsrådet i Rakkestad arbeidet med å løfte lokalprodusenter i landbruket.

 Gjester RNR

 

 

 

 

 

 

 

(Link til R-A)

Det mener leder i Rakkestad Næringsråd, Anja Guerrera. Nå samler hun alle som er, eller ønsker å bli, lokal produsent til et åpent møte torsdag 19. oktober. Der håper hun å inspirere til samarbeid mellom næringsliv, festivaler, messer, landbruk og turisme. For å nevne noe.

– Jeg vil synliggjøre bruken av lokal mat og landbruksprodukter, samt skape læringsarenaer og møteplasser der vi får kunnskap om landbruksbasert næringsutvikling. Dette møtet kan være starten på noe stort, sier Guerrera til Rakkestad Avis.

Verdien av bygda

I tillegg til rakstinger med en gründerdrøm i magen, har Guerrera invitert seniorrådgiver på landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Østfold, Karoline Fjeldstad, samt landbrukssjef i Rakkestad kommune, Bård Kollerud. Guerrera håper at de sammen kan rette oppmerksomheten mot bygdeutvikling og potensial som ligger der.

– Det er så utrolig mye fokus på byutvikling, men i Rakkestad har vi valgt å stå for oss selv som en bygd. Jeg ønsker at vi ser verdien av dette, og verdien av våre produkter og menneskene som bor her. Vi ønsker å skape utvikling og nyskapning i landbruket, og forhåpentligvis løfte Rakkestad opp til å bli en foregangskommune på dette feltet, sier Guerrera, som nå altså ønsker å samle rakstinger som velger å bruke gården sin til noe som ikke er tradisjonell landbruk.

– Da tenker jeg i utgangspunktet på mat, overnatting og turisme, men også andre produkter, sier Guerrera, og viser til damen som sist prydet forsiden på det interne nyhetsmagasinet RNR Nytt. Nemlig Kristine Andreassen, som på gården Kløfsrud driver produksjon av skinnfell, ull og kjøtt.

– Det er akkurat i de baner jeg tenker. Og ikke minst, lokal mat. Ønsket er naturligvis at landbruket i Rakkestad skal produsere mat av høy kvalitet etter markedets ønske og behov. Samt at næringen skal gi et mangfoldig kulturlandskap, bidra til levende bygder, ha miljøfokus og bidra til å sikre matforsyningen i Norge. Det må være et mål å synliggjøre og utvikle de tjenester og produkter, samt den næring og de mulighetene for nyskapning som ligger i landbruket, sier hun.

Inspirere unge

Guerrera håper at mange ønsker å delta på det åpne møtet i Næringshuset denne høstkvelden i oktober.

– Da får vi muligheten til å møtes og bli kjent. Vi kan jobbe sammen om å løfte fram og videreutvikle de tiltakene som skal til for å få utvikling, nyskapning og næringsveier hos de lokale landbruksprodusentene som ønsker det. Det er viktig at også de erfarne møter opp, slik at de kan dele sin kunnskap og erfaring med andre, sier hun.

Guerrera håper at en utvikling av lokalprodusenter i Rakkestad vil inspirere flere unge til å drive gårdsbrukene videre.

Program LØFT-nettverk 


Lokalmat / lokale produkter – landbruk

4 april klokken 19.00 – Rakkestad Næringsråd – Næringshuset

Vi har nå endelig full fokus på å få i gang nettverksgruppe rundt lokalmat/produkt satsningen i Rakkestad.

Vi jobber også parallelt med mulighetene på Markens Grøde 2018. Næringsrådet har søkt om støtte til å hjelpe til /evt helt – å dekke standavgift på på grøden, og for eksempel Grønn Gate

Mat har lenge vært en viktig del av Markens Grøde, men i år er lokalmat et definert satsingsområde. Det betyr forsterkninger på både mannskap, konsept og på strategi – alt for å sikre et innhold som løfter både lokalmatproduksjon i regionen, samt Grøden’s verdier.

For messen i 2018 rigges det et solid lokalmat-konsept, som skal samsvare med den mangfoldige produksjonen i regionen vår. En av de som jobber med lokalmat for messa er Ida Marie Ruud Stemmedalen, som på møtet vil fortelle om hvilke tiltak som iverksettes, og hvilke alternativer for samarbeid og stand som finnes for lokalmatprodusenter i Rakkestad.

 Gjester RNR
LES HER  – eller klikk på artikkelbilde. Artikkel i RNR – LØFT GRUNDER

La oss treffes 4 april klokken 19.00 og bli bedre kjent og drøfte hvordan vi kan bruke Markens Grøde 2018 videre, samt planlegge videre fremdrift og strategi/ mål for gruppa

Kurs, møter og i LØFT

4 april: Oppstartsmøte  klokken 19.00 – LØFT

8 juni: Økt kompetanse på nett

  • Tid: Kl. 12.00-14.00
  • Sted: Rakkestad Næringsråd
  • Pris: Gratis

Her inviteres du, sammen med flere andre fra næringslivet til et lunsjmøte. Her får du helt gratis noen gode tips og råd til hvordan du kan utvikle deg på nettet, nettsider, søkemotoroptimalisering, kobling av facebook og nettside for å nevne noe.

10 – 12.august: Felles stand på Markens Grøde

 Gjester RNRStor satsning på lokalmat under Markens Grøde 2018

Markens Grøde i Rakkestad er Østfolds største landbruksmesse, med ca. 15 000 besøkende fordelt på 3 dager. I år blir det en større mat-satsing enn noen gang.

 Gjester RNR
Markens Grøde 2018 – satning på lokalmattun for første gang med LØFT deltakere

 

ØK DIN KOMPETANSE MED VERKTØYET EXCEL BUDSJETTERING, PRISUTREGNING ETC
Torsdag 16 august:
Datakurs med ExcelTid: KL. 17.00 – 21.00

Torsdag 29 november: Datakurs med Excel
Tid: 09.00 -14.00. Sted: Rakkestad Næringsråd – kommunens datarom.

Gratis! Påmelding til anja@rakkestadnaringsrad.no
Som selvstendig og som bedrift i vekst er det viktig å holde styr på økonomien og EXCEL er et svært nyttig verktøy. Her lærer du hvordan å lage budsjett og likviditetsbudsjett.

 

Høst 2018 WORKSHOP- Veien videre/ Evalueringer og erfaringer

10 desember 2018 kl 12.00

Sted: Rakkestad Næringsråd

Påmelding: anja@rakkestadnaringsrad.no

Vi inviterer Næringshagen i Østfold ved Anders Johansen, og GULDKORN ved Ann Kristin Andreassen til å gjennomføre en workshop. Vi inviterer også representanter fra nabokommunen Marker, der de har et lignende opplegg for utvikling av næringen. Her kan det finnes gode samarbeidsmuligheter! Tema: Tanker rundt samarbeid produsentene i mellom, ideer til lokale partnere og næringslivssamarbeid samt informasjon fra virkemiddelapparatet- Innovasjon Norge.

NOEN GLIMT FRA ÅRETS GRØDE OG LOKALMATSTAND

 Gjester RNR

Måtte hjem og hente mer. LØFT prosjektet 2018. Ann Mari Bjering Strand solgte ut alt av egenprodsuerte hamburgere.

 Gjester RNR
Lokalmatstand Kløvsrudfellen – kjøtt, garsn, ullprodukter og skinnprodukter. Markens Grøde 2018 – LØFT
 Gjester RNR
Lokalmatstand med lokalt kjøtt fra Østlands Rødkolle, Rakkestad.  Markens Grøde 2018 – LØFT
 Gjester RNR
Lokalmatstand 59N 11 E Bryggeri – her sammen med utstiller Norsk Urkorn som er godt etablert allerede. Markens Grøde 2018 – LØFT

Her kan du lese i RNR magasinet om Næringsrådets arbeid med å løfte landbruk og lokalmat/ lokalproduskjon.

 Gjester RNR
LES HER – eller klikk på artikkelbildet
 Gjester RNR
LES HER – eller klikk på artikkelbildet :Full fart i bygdeutviklingen – inspirasjon til lokalmat

 

GULDKORN – HVA ER DET?

Guldkorn er et samarbeidsforum for hele verdikjeden innen mat og drikke i Østfold. Guldkorn skaper de gode møteplassene for kunnskap, nettverk og nyskaping på tvers av fag- og produktområder.

Som andelseier og medlem av Guldkorn vil du få tilgang til dette nettverket, du får mulighet til å aktivt delta på våre møteplasser, studieturer, matfestivaler, konferanser og messer, og samtidig sørge for at ditt produkt eller tjeneste også blir en viktig del av «Østfolds Guld». Guldkorn jobber aktivt med utvikling og synliggjøring av mat- og drikke fra Østfold, og det er noe du også vil dra nytte av!

Har du spørsmål, ta kontakt med Ann Kristin Andreassen, tlf 995 91 916

Link til GULDKORN
Link til Næringshagen Østfold