Ringsby Gartneri og Blomsterbutikk

Ringsby Gartneri fylte 12. september 2014 –  60 år.

Ringsby gartner i fra baksiden
På småbruket til foreldrene har Markus Ringsby bygget opp gartneriet som i 2014 kunne markere 60 års drift.

Det var i 1954 at den unge Markus Ringsby ville starte gartneri.
Et gartneri kunne da være en fin bigeskjeft til kuene på småbruket som tilhørte foreldrene, mente Markus.
I  2014 fylte bedriften med stolte tradisjoner og sterk fagkunnskap 60 år.

 Vi møter Bente og Vidar Ringsby, sammen med far Markus Ringsby. Alle tre deler av historien om Ringsby.

Ringsby sommerblomster
Fra sommerproduksjonen 2014

Markus Ringsby hadde sin utdannelse fra flere steder.
Haga Jordbruksskole, Gjennestad Gartnerskole og Statens Gartnerskole på Dømmesmoen. Med hakke og spade satte han i gang å grave ut grøfter og plass, og for å spare penger reiste han langt av sted for å ta ned et gammelt drivhus.

– Jeg tror han gråt litt da han så lasset på lastebilen som kom for å levere drivhuset, forteller sønnen.

Men drivhus ble det. Det startet med tomater, kål, purre og selleri. På gårdene i området ble det dyrket i egne kjøkkenhager i stort monn, og småplantene kjøpte en hos Ringsby Gartneri.

Ringsby tomater
Tomater var og er en av de hjemmedyrkede vekstene du kan få på Ringsby Gartneri

Særlig kåldyrkingen var stor.

– Regnskaps-føreren bemerket en gang at det var jammen lavt privatforbruk der i gården. Men så spiste de vel jo nesten bare kål, sier Vidar Ringsby humoristisk.

Egen jord

Gartner Ringsby reiste til torget i Sarpsborg for å selge grønnsakene sine.

Noen ganger måtte jeg to turer ned for å få med alt, forteller han.

Ringsby høst
I dag har butikken sitt eget lille torg

Et par dager i uken i 17 år ble det solgt grønnsaker fra Ringsby på torget, og også ellers besto yrket av lange dager uansett om det var hverdag eller høytid. For eksempel skulle gartneriet holdes varmt og riktig temperert, så på vei fra kirken på selveste bryllupsdagen måtte svigerfar stoppe så Markus fikk lagt på kull.

Ringsby julegleder
I gamle dager var det kull som holdt temperaturen god nok til å dyrke vinterstid. Her er julegledene anno 2014, i varmt elektrisk lys

 

Bare det å lage jord som var fri for smitte og ugras var en lang og møysommelig prosess.

 

For jorda den lagde de selv. Om høsten ble det hentet løv fra kirkegården og sågar helt fra Hafslund Hovedgård. Dette løvet ble lagt i 20 cm lag over alle benkene i drivhusene.
Om våren, og den startet lenge før krokusen gned vintersøvnen vekk, var det ut med traktor og brøyte vei mellom husene så en kunne starte arbeidet. Alt løvet skulle nemlig nå fjernes igjen. Deretter ble løv og kompost blandet sammen og kokt.
Kokingen foregikk ved at en stor fyrkjele ble varmet opp og sendte damp gjennom slanger, ut av veggen og ned i ei stor jernpanne så jordmassen ble kokt og dermed desinfisert og fri for ugras.

 – Jernpanna tok bare to meter med et tynt jordlag om gangen, så dette arbeidet tok dagevis.

I dag er det en av bygdas torvbedrifter:  Tjerbo Torvfabrikk  som leverer alle jordprodukter.
(Tjerbo  Torvfabrikk hadde 65 års jubileum i – 2014).

Et sunt forretningsprinsipp

Søsteren hjalp til i gartneriet, og selvsagt kona Aslaug. Sakte men sikkert bygget familien opp det som i dag har blitt et levebrød for familien.

– Jeg brukte aldri penger før jeg hadde tjent dem, forteller Markus, som sparte penger til han hadde nok til å sette opp nye drivhus.

Vidar Ringsby
Vidar Ringsby før sommersalget starter for alvor

 I dag er det Vidar og Bente Ringsby som driver, og Markus er også ofte å finne i gartneriet.
I dag lager de alle sommer-blomstene selv, enten fra frø, eller fra små prikleplanter.

Ringsby potter
Stort og variert utvalg i butikken på Ringsby

Butikken står for en stor del omsetningen og utvalget er både stort og fristende. Her finner en små skatter og litt for enhver stil og sans, både ute og inne.

 

Ringsby dekoratører
Faglærte dekoratører lager blomsterarrangement til alle anledninger

– Vi legger stor vekt på kvalitet, fagarbeid og service, sier Bente som skryter av sine ansatte.
Bedriften har utdannede fagarbeidere som blomsterdekoratører og gartner, og kan levere alt av blomster, til alle anledninger. I tillegg er de i dag en bedrift i Inter flora kjeden som betyr at du kan få sendt blomster i hele verden.

Ett tips for høstsesongen:
Du trenger ikke beskjære eller klippe ned de fineste staudene.
Mange av dem er dekorative med rimfrost og snø, og kan klippes ned først til våren.

Frossen tusenfryd
Tusenfryd med frost er vakkert