«Det viktigste du gjør er å gjøre NOE».

Kurs i førstehjelp for lokale bedrifter. Sentralvaskeriet for Østlandet, Rakkestad.

Mange av oss tenker, og håper, at vi aldri skal oppleve en dramatisk situasjon, for eksempel at en person får hjertestans.
– Det tristeste jeg vet er å komme til et sted der ingenting er gjort. Det er så mye vi alle kan klare å gjøre for å forhindre at pasienten får en hjerneskade, eller enda verre, dør. Vi kan også lindre smerte, forhindre videre komplikasjoner, og ikke minst å gi trøst og trygghet når ulykken er ute, sier Bjørn Erik Studsrud fra Rakkestad Brannvesen.

Av: Anja Aa. Guerrera, Rakkestad Næringsråd.

Sentralvaskeriet for Østlandet, Rakkestad, på livsviktig kurs.

En av bedriftene som gjennomfører kurs med Rakkestad Brannvesen er Sentralvaskeriet Østlandet i Rakkestad. Dette var et kurs for industrivernet ved bedriften.  De ansatte her har de vært med på at det har skjedd både små og store ulykker, og kursing og oppdatering er en selvfølge, og i en så stor bedrift også pålagt.

– Vi er veldig fornøyde med kurset vi hadde med Bjørn Erik Studsrud. Han fokuserte på hva vi skal gjøre, helt konkret. Det er viktig. På en del kurs kan det fort bli mye snakk om de store linjene, og ikke så mye fokus på det man konkret skal gjøre i situasjonen, forteller Anfinn som er industrivernleder ved vaskeriet.

Trykket du skal gi er så kraftig at det er sannsynlig at ribben brekker. Er du forberedt på det?

Ribbena kommer til å brekke

Vi har vel alle sett på film at dette med hjertekompresjon og munn og til munn til metoden ser greit ut. Enkelt til og med.

– Men, visste dere for eksempel at det er mulig å blåse for hardt hos en som får munn til munn hjelp? At hvis dere blåser luft ned i magesekken på vedkommende så vil den syke sannsynligvis kaste opp. Bjørn Erik forklarer ganske billedlig, men det gjør også at en lett setter seg inn i alvoret.
-Det er også stor forskjell på fysikk og størrelse hos folk, noe som den som driver livreddende arbeid må gjøre en rask vurdering på, forteller han og fortsetter:

For eksempel er det sånn at ribbeina kommer til å knekke, unntatt kanskje hos barn og unge, sier Bjørn Erik.

Han forteller at hjertekompresjonen må skje med et slikt trykk at brystkassen blir trykket 1/3 del ned. Det er vanskelig å få til uten at ribbena knekker, særlig på eldre mennesker.

– Det er faktiske viktigere med at er hjerte slår enn at noen ribben brekker, understreker Bjørn Erik.

Er dette noe vi klarer uten å være godt forberedt?

Vet vi hvordan det kjennes å skulle komprimere en hjertestans med 1/3 nedtrykk? Vet vi hva vi skal gjøre så kan vi hjelpe pasienten i løpet av svært kort tid, spør Bjørn Erik.

– Det er ikke hjelperens jobb å starte hjertet, det er det ambulansepersonell som gjør! Dere må bare vite hvordan dere skal holde hjertet i gang, uten stans, og begynne raskt nok!

Noen har erfaringer, men mange har heldigvis aldri opplevd noe slikt. Noen av de ansatte fra Sentralvaskeriet har opplevd dramatiske situasjoner, deriblant et tilfelle av hjertestans.

Anfinn på Sentralvaskeriet forteller at de tilkalte ambulanse tre ganger i løpet av 2018.

– Både situasjonen og opplevelsen er traumatisk og stressende for den som opplever dette. De som tok hånd om situasjonen hos oss fikk mye skryt av ambulansepersonellet, forteller Anfinn.

Bjørn Erik Studsrud demonstrerer hvordan man kan gjøre små ting som kan virke beroligende og hjelpende. For eksempel ved et alvorlig benbrudd.

Gjør NOE

– Hvis jeg kommer til et sted der det er noen som har  gitt hjertekompresjon til de nesten er på sammenbruddets rand, da får jeg håp.

Bjørn Erik kan ikke understreke sterkt nok viktigheten av handling. Ikke la vedkommende ligge uten å gjøre noe. Ring nødtelefon og  start hjertekompresjon. Er det flere til stede kan de eventuelt hente en hjertestarter, men det aller viktigste er at ved bevisstløshet skal hjertekompresjon startes umiddelbart. Bjørn Erik understreker også den psykologiske effekten av et beroligende ord

– Undervurder aldri et beroligende ord. – Jeg pleier å si til en redd pasient;

«Jeg er her, jeg skal passe på deg!»

Bare vi har hjertestarter er vi vel trygge?

Hjertestarter kan bidra til falsk trygghet. Er du alene er det ikke hjertestarter du skal konsentrere deg om å finne. Start kompresjon!

– Alt for mange tror at man er trygg dersom hjertestarter er hengt opp på veggen, sier Bjørn Erik. Dette fordi det kal komprimeres straks, og du klarer ikke å samtidig hente hjertestarter og koble på denne alene. Det skal noen andre gjøre, men du fortsatt komprimerer. Vi får selvsagt en gjennomgang i hvordan en prosedyre med en hjertestarter utføres. Hjertestarteren snakker deg igjennom prosedyren. Ved hjelp av hjertestarterens skjerm (hvis den har det), kan du eventuelt følge med om du presser hardt nok når du gir hjertekomprimeringen, og om du klarer å holde hjertet i gang. ?

– En hjertestarter kan være et fint hjelpemiddel, men du må vite hvordan du bruker den, du må være trent i hvordan du bruker den. Har dere sjekket om dere faktisk hører instruksjonene i et støyende lokale? Er du forberedt på at ribben brekker og at hele situasjonen er svært traumatisk, spør han.

I pausen blir det fort snakk om situasjoner som er selvopplevd. Mange har opplevelser knyttet til blant annet brannøvelser, telling av ansatte og situasjonen som oppstår når ulykken er ute. Det er flere øvelser i bedriften hvert år. Det er de pålagt. Men, det er kun de aller største bedriftene som er pålagt dette. Det er imidlertid ingen grunn til at du med en liten bedrift ikke trenger dette.

Øvelse gir trygghet

Tryggheten av å ha øvet hvordan man legger en person i stabilt sideleie, hvor hardt man må komprimere, og viktigheten av å være flere hvis en hjertestarter skal anvendes er noe av det viktige utbyttet på kurset. Alle fikk prøvet ut hvor raskt hendene må bytte plass ved komprimering, hvor tungt det er, og hvor uendelig langt et minutt er når du foretar en god nok hjertekomprimering.

Hvordan legge en bevisstløs person i stabilt sideleie, uansett om vekten er 100 kg eller 10 kg.

Fall og klemskader, samt kjemikalieskader og brannskader ble også gjennomgått. Kjøler du ned en brannskade med vann helt til hjelpen kommer, eller skyller du en kjemikalieskade med vann på 20 grader i 20 min til hjelpen kommer, da har du gjort mye, du har gjort det du kan, sier Studsrud.

– Fallskader må behandles som en høyhastighetsskade, som ved en bilulykke. Det viktigste er å prøve å estimere høyden på fallet. En høyhastighetsskade tilsvarer 60-70 km i timen som krasjer i en vegg. Faller du fra 4-5 meter er det det samme, du kan få indre skader og indre blødninger. Har vedkommende landet bena (er anklene knekt), eller har vedkommende landet på hodet (er det synlige sår i hode eller ansikt)? Har pasienten tatt seg for med hendene, er armer eller håndvrist brukket. Da kan vi kanskje tenke oss til hva som har skjedd. Er vedkommende bevisst? Skal jeg starte kompresjon? Skal du gi oksygen (munn til munn), før du starter hjertekompresjon? Visste du at i de tilfeller der pasienten er bevisstløs som følge av brannrøyk, drukning og kvelning, gir du først munn til munn (oksygen), fr du starter hjertekompresjon!

Sørg for at bedriften din benytter seg av dette tilbudet fra Rakkestad Brannvesen. Det koster så lite, det tar så lite tid vekk fra dagen din og det kan redde liv!

Næringsrådet hjelper deg med å sette opp kursdager og vi samler småbedrifter med få ansatte. Kurset tar ca to små timer, men kan være forskjellen på liv og død. Prisen er ubetydelig, Rakkestad Brannvesen har lagt til rette for at ALLE kan få dette kurset.

Noen viktige tips:

Gjør alltid NOE.

Ring nødetaten FØRST.

Start kompresjon ved hjertestans – FØR du begynner å lete etter hjertestarter.

Press hardt midt mellom brystvortene. 1/3 ned. Ribben kan brekke!

Skyll alltid med mye vann ved kjemikalie og brannskader.

Lagre dette nummeret: Giftinformasjonen 22 59 13 00

Last ned appen: Hjelp 113. Denne appen hjelper deg å ringe nødetatene, og den forteller hvor du er.

Ha tilgjengelig nødvendig utstyr som bandasjer og forbindingsmateriell, og for eksempel «Eye and wound spray»; rett i øyet, rett på sår.

Ta kontakt med oss i Rakkestad Næringsråd om du ønsker mere informasjon, og å sette opp et kurs.

Avtalen med Rakkestad Brannvesen gjelder for alle medlemmer i Rakkestad Næringsråd. Her er avtalen:

 Gjester RNR
Gjester RNR

Sentralvaskeriet Østlandet

Sentralvaskeriet for Østlandet leverer rent tøy og tekstiler til hoteller, spa, helseforetak, ferger, overnattingssteder, institusjoner og bedrifter på Østlandet. Virksomheten er lagt opp etter Offentlige Helsemyndigheters hygieniske retningslinjer for behandling av tekstiler som benyttes i helse- institusjoner. Bedriften er underlagt streng ekstern kvalitetskontroll, gjennom Norske Vaskeriers Kvalitetstilsyn.

 Selv om produksjonen er automatisk, skjer uten håndkontakt og følges visuelt via dataskjermer og videokameraer, er bedriften med sine rundt 170 ansatte i Rakkestad en viktig arbeidsplass i Rakkestad.

Daglig leder er Kristian Gaaserud.

Historien: I 1976 kjøpte Bøhme konkursboet, Erle Vaskeri AS, i Rakkestad. Erle Vaskeri startet i Mysen som Mysen Dampvaskeri og skiftet navn ved flytting til Rakkestad i 1976. Bedriften skiftet da navn til Sentralvaskeriet for Østlandet AS(SFØ) etter at Bøhme overtok. “Nybygget” eller hall 2 ble bygd i 1980 i forbindelse med kontrakten med Rikshospitalet. Som har vært vår kunde siden den gangen. Senere har det blitt gjort flere oppkjøp av mindre vaskerier som har blitt lagt inn under SFØ. Det har gjort SFØ til en hjørnesteins bedrift

Next Post

Lilleheier Gård. En del av den viktige småbruknæringa i Rakkestad.

ons mai 22 , 2019
De aller fleste av oss elsker de gode og hjemmelagede […]